heerlijk overnachten

in Mechelen

Anno 1740

Hoeve de Plei is een mooi voorbeeld van een historische vakwerkhoeve. De hoeve is omstreeks 1740 gebouwd in het binnenhoftype met drie vleugels: het woonhuis, de schuur én de stallen rondom een rechthoekige binnenplaats. De binnenplaats werd aan de straatzijde afgesloten door een vierde poortgevel, waarmee een carrévorm ontstond.

 

Hoeve de Plei is vermoedelijk vernoemd naar zijn binnenplaats: ‘Plei’ betekent in het Limburgs dialect binnenplaats, erf of plein. Maar een Plei was ook de benaming voor een verhoogde plek tussen twee riviertjes. Vroeger, toen de weg nog een stuk lager was dan nu, lag de hoeve tussen de Mechel en de Geul. Op een verhoogde plek bij twee riviertjes dus.

 

In 1938 werd Hoeve de Plei eigendom van familie van Houtem. Het was in die tijd een gemengde boerderij, zoals dat toen gebruikelijk was. Er waren koeien, varkens, paarden en kleinvee zoals kippen. Na de tweede wereldoorlog maakte Oma van Houtem op de hooizolder een eerste slaapplek voor gasten. Later kwamen daar kleine kamers in de hoeve bij. In 1968 zetten haar zoon en zijn vrouw het pension voort.

 

Na de overname werd het pension uitgebreid met twaalf nieuwe kamers en een eetzaal. Deze ruimte is het huidige zitgedeelte met de houten vloer. In 1976 is de schuur dichtgemaakt en ontstond de huidige zitruimte met bar. In 1981 stopte familie van Houtem met de boerderij. Vanaf dat moment was Hoeve de Plei een volwaardig hotel. De huidige eetzaal en de keuken ontstonden, evenals de kamers 15 t/m 21. Drie jaar later waren de huidige zitruimtes aan de beurt. In 1998 werd de serre met kelder gerealiseerd.

 

In 2004 was het tijd voor de derde generatie Van Houtem: zoon Tom en zijn vrouw Saskia namen Hoeve de Plei over. Ze brachten het interieur in de sfeer van vandaag. Alle kamers werden gerenoveerd tot een licht, warm en stijlvol geheel. Met de komst van zoontjes Jeu (november 2007), Lou (december 2009) en Bèr (december 2011) werd Hoeve de Plei een écht familiehotel.
Op 18 november 2013 overleed Tom op veel te jonge leeftijd aan kanker. Saskia zet het hotel met veel enthousiasme voort...misschien nemen Jeu, Lou en Bèr het hotel van overgroot opa, opa en papa ooit over.

 

 lekkerwegdromen

"komt u ook genieten?" 

 lekkerwegdromen

"komt u ook genieten?" 

d'r Plei

EN

DE

Ontvang onze nieuwsbrief

Hotel Hoeve de Plei
Saskia Peerboom & Kevin Bessems

Overgeul 1

6281BG Mechelen
Nederland

Tel. +31(0)43-4551294

 

Submitting Form...

The server encountered an error.

Uw aanvraag is ontvangen!

Disclaimer

Webdesign, Photography & Google Virtual Tour ©.2015 Ivo Vleugels